середа, 17 липня 2019 р.

План публікацій - для абітурієнтів, що сумніваються в фізиці


«Батькам і майбутнім абітурієнтам – любителям фізики»

17 липня 2019 року

Пройшов майже рік, як написав статтю про фізичні бої. Багато чого змінилося і сталося – як неприємного, так трохи і корисного. Почалася формальна відпустка і вирішив написати кілька статей, поки є сили і можливість – вони будуть йти від душі, хоча можна розглядати як і рекламу – для тих випускників шкіл та старшокласників (а також їх батьків), кому подобається фізика – хочу показати, що зараз для них починається зірковий час – все змінюється на краще. Також, мабуть, це буде цікаво молодим студентам – багато інформації до вас не доходить, з якою мені зараз приходиться напряму зіштовхуватися.
Всі думки і судження – тільки мої, я нікого не представляю і ні від чийого імені не виступаю, пишу на своїй сторінці, ніяк не повязаній формально з моєю роботою чи якоюсь громадською чи політичною організацією. 

Отже, ось план статей:

1. «Наші люди в Лозанні». Два роки назад ми (дивіться мою попередню статтю) почали приймати участь у фізичних боях і група наших студентів зайняла 2 місце в Україні. А вже в цьому році ми пробилися в фінальну частину Міжнародного змагання фізиків, яке проходило в Лозанні (Швейцарія, http://2019.iptnet.info/). Оскільки всі наші учасники цього блискучого заходу поки полінувалися детально написати про нього і наші враження (трохи капітан команди написав) – прийдеться зробити це мені. Олімпіадники шкільного періоду – зверніть увагу – чудове продовження для «бійців» наукового (і не тільки) фронту і тут переможців реально чекатимуть найкращі перспективи  - напишу у серпні...
2.  «Програмісти в Україні і штучний інтелект – щастя чи криза?». В цій статті я викладу свої думки про нову епоху розвитку Штучного Інтелекту і намагатимуся підтвердити це доказами і незалежною від мене інформацією – це не іграшки, ми реально стоїмо на початку нової ери розвитку людства і перспективи неоднозначні, хоча ховати голову в пісок із-за невизначеності – тупо. Для нас фізиків важливо що: той скачок, який почався реально 2-3 роки назад, стався завдяки критичному збільшенню потужності апаратних засобів, а не із-за нових програмних алгоритмів, як іноді вводять в оману вас в нашій країні деякі працівники програмної індустрії. Взагалі програмісти у нас несправедливо захопили в мас-медіа і рекламі тему штучного інтелекту як свою вотчину, а насправді їм треба лякатися цієї теми, як професійним водіям, банківським клеркам, біржовим маклерам і т.п. (враховуючи жахливий структурний перекіс в сторону кодерів на шкоду алгоритмістів - деталі читайте в статті), а основні запити в цій області на алгоритмістів – в першу чергу фізиків (і технарів), хіміків, біологів, за цим майбутнє (наскільки довге – не знаю J ). Вже доступна – читайте!

3. «Фізика – попелюшка (золушка) української освіти». Третя стаття присвячена показу вже отриманих успіхів у напрямку підготовки фізиків (маю моральне право про це говорити як викладач фізики з багаторічним стажем), переваг, які складнощі (реальні і надумані) і головне – які перспективи для молоді, яка вибирає напрямок навчання фізиці. Ця інформація дозволить вам більш обдумано вибирати між подальшим поглибленим навчанням фізичним (технічним) спеціальностям і програмістськими напрямами (як основними альтернативами для людей з фізико-математичними вподобаннями). Стаття не для тих, хто вже вирішив стати програмістом з дитинства, мріє про це, любить це набагато більше іншого. Вона для тих старшокласників і випускників шкіл, яким подобається фізика, техніка, возитися руками і головою з різним «залізом» (захоплюючі експерименти, детектори, цікаві прилади, електроніка і т.д.), але їм розказали, що це – «іграшки» для дорослого, які несуть  майбутнє безгрошів’я, глухий кут у розвитку, долю «ніщєброда», неспроможного прогодувати  навіть себе, не те що сім’ю (О.Б. - ці погляди вже кардинально застаріли, все набагато приємніше і яскравіше)   і що краще піти програмістом, це дасть гарну зарплату і радужні перспективи (тут все не так однозначно, читайте 2 статтю). Обов’язково прочитайте батьки абітурієнтів – не тисніть на дітей у їх виборі, нав’язуючи погляди своєї молодості про перспективність і актуальність тої чи іншої спеціальності – згадайте про легіони бухгалтерів і моду на них епохи «кооперативів» (https://www.youtube.com/watch?v=RkiGt8reOMo)
Вже доступна – читайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар